Et tüketiminin arttığı Kurban Bayramı’nda etin pişirilme şeklinden, saklanma koşullarına ve tüketimine kadar birçok konuda önemli noktaya dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Eda Evren Kurban Bayram’ında beslenmede dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı.
Kurban Bayramı'nda artan et tüketimine karşı alınması gereken önlemlere dikkat çeken Dyt. Eda Evren, “Kurban Bayram’ında bayram geleneklerimizden olan tatlı, şeker tüketimine ek olarak kırmızı et tüketiminin miktarı ve sıklığı artmaktadır. Bu dönemde şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve diyabet (şeker) hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerekir. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için; kalp-damar hastalığı, diyabet ve tansiyonu olan kişiler yağsız ve az yağlı etleri tercih etmeli ve aşırıya kaçmamalıdır.” diye konuştu.
Kurban etini kesildiği gün tüketmeyin
Kurban etinin ilk gün tüketilmemesi gerektiğini belirten Dyt. Evren, “Yeni kesilmiş hayvanların etlerinde ki sertlik hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli. Etler buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra haşlama, ızgara, buğulama şeklinde pişirilmeli. Çok yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli kanserojen maddelerin oluşumuna neden olur. Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemelidir. Özellikle kuyruk yağı tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılmalıdır. Etler ızgarada pişirilirken etle ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak ve kömürleşme sağlamayacak şekilde ayarlanmalıdır.” dedi.
Etleri küçük parçalara ayırarak dondurucuda saklayın
Etin saklanması konusunun da büyük önem taşıdığına vurgu yapan Dyt. Evren, “Etler büyük parçalar şeklinde değil birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayırarak buzdolabı poşetinde veya yağlı kağıda sarılmalı. Buzdolabının buzluk kısmında derin dondurucuda saklanmalıdır. Etler buzlukta -2 derecede 1-2 hafta, -18 derecede uzun süre saklanabilir. Etlerin çözdürülmesi ise oda ısısında açıkta bırakacak şekilde değil, buzdolabının alt bölmesinde çözünmesi sağlanmalıdır.” ifadelerini kullandı.
Sebzeyi ihmal etmeyin
Et hazırlamada kullanılan kesme tahtasında çiğ sebze ve meyveleri doğrama işleminin yapılmaması gerektiğinin altını çizen Dyt. Evren, “Bayramda yeterli ve dengeli beslenme ilkelerine uygun miktarda et tüketirken çeşitlilik yaratmak için diğer besin grupları olan süt, ekmek, sebze ve meyve ile aynı öğünde birlikte tüketmeye özen gösterelim.” açıklamalarında bulundu.
Diyetisyen Eda Evren Özdemir Obezite hakkında bilgiler verdi.
Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Nihal DURAN Baş Ağrıları ve Nedenleri hakkında bilgiler verdi.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Alev Uygun AKALTUN Kadınlarda Görülen Kanama Bozuklukları hakkında bilgiler verdi.
SOĞUK ALGINLIĞINDA ISRARLA SERUM İSTEMEYİN... SOĞUK ALGINLIĞINI BOL VİTAMİNLE ATLATIN... 14 Şubat 2019 Bolu Özel Fatma Hatun Hastanesi Acil Servis Hekimi Dr. Uğur Akaltun insanların her soğuk algınlığını griple karıştırdığını söyleyerek acil servislere akın edip serum takviyesi yaptırmak istediklerini söyledi. Akaltun, “Bu kadar ...
DÜNYA BU HASTALIĞIN PENÇESİNDE!... ÖLEN 5 KİŞİDEN 1’İ KANSERDİ… Bolu Özel Fatma Hatun Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Necati Çatakoğlu dünyada kanserden her yıl 9 milyon kişinin öldüğünü söyleyerek sayının her geçen gün arttığını belirtti. Çatakoğlu, Türkiye’de ise ölen her 5 kişiden ...
Yediğimiz Gıdalar Güvenilir Mi? Özel Fatma Hatun Hastanesi Diyetisyeni Eda Evren Gıda ve Gıda tüketiminde dikkat edilmesi gerekenler hakkında önemli bilgiler verdi. “Bilinçli Tüketici olmak; güvenilir gıda tercih etmek, gıdalarımızı seçerken dikkatli olmaktan geçiyor. Gıda insanlar tarafından yenilen, içilen ve yenilmesi, içilmesi ...
GEBELİKTE BEBEKTE GELİŞİM GERİLİĞİ NEDEN OLUR? Özel Fatma Hatun Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Alev Uygun Akaltun gebelikte bebekte yaşanan gelişim geriliğinin neden yaşandığı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Özel Fatma Hatun Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Alev Uygun Akaltun ...
Beslenme, yaşamın her döneminde önemlidir. Büyümenin hızlı olduğu bebeklik döneminde ise ayrı bir öneme sahiptir. Bu dönemin en sağlıklı en uygun besini Anne Sütüdür. Ülkemizde ve dünyada ekim aynın ilk haftası emzirme haftası olarak kutlanır ve emzirmenin önemine dikkat çekmek ...
HAMİLELİK DÖNEMİNDE EN ÇOK SORULAN SORULAR?] Hamile olduğunuzu öğrendiğinizi andan itibaren akla gelen soruların başında nasıl beslenmeliyim gelmektedir. Hamilelik süresince hem sağlıklı hem de fazla kilo almadan beslenmek mümkün. Konuyla ilgili Özel Fatma Hatun Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Alev Uygun ...
Sağlıklı bir bayram için beslenme uyarıları!
2 GÜN DOKTOR DOKTOR GEZDİ BOLU’DA 2 SAATTE İYİLEŞTİ ARADIĞI ŞİFAYI ÖZEL FATMA HATUN’DA BULDU
Özel Fatma Hatun Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Pınar Kemik rahim ağzı yaraları ve kürtaj hakkında bilgi verdi. ...
Üroloji Uzmanı Op.Dr.Fatih Veysel Baran erkeklerde yaşanan kısırlık sorununu ve idrar kaçırma hakkında bilgi verdi.
Dr. Navruz, kafa travmalarının neden olabileceği sorunlar hakkında önemli bilgiler verdi.
Soru, Görüş, öneri ve eleştirilerinizi sitemiz aracılığıyla bize iletebilirsiniz.