Domuz gribi nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı artarken vatandaşlar domuz gribi belirtilerini merak ediyor.
H1N1 virüsü olarak da bilinen domuz gribi salgını geri döndü. 2009 yılında gündeme gelen domuz gribinin, son günlerde yeniden gündeme gelmesiyle, domuz gribi belirtileri ve domuz gribinden korunma yolları merak edilmeye başlandı.
Özel Fatma Hatun Hastanesi Enfeksiyon Uzmanı Dr. Mehmet Süvariel domuz gribi belirtileri ve korunma yolları hakkında bilgi verdi.
DOMUZ GRİBİ NEDİR?
Domuz gribi, insanlarda mevsimsel gribe benzer şikayetlere yol açan viral bir hastalıktır. Kaynağı, A (H1N1) tipi virüstür. Bu yeni virüs; insan, domuz ve kuş virüslerinin karışımıdır. Domuz gribi denmesinin nedeni ise, domuzlar arasında görülen grip virüsüne benzemesidir.
DOMUZ GRİBİ NASIL BULAŞIR
Hastalık influenza adı verilen bir virüsten kaynaklanır.Hastalık kış ve bahar aylarında daha sık görülür..Bulaşması damlacık yoluyla, öksürme ve hapşırma ile iki metre uzaklığa kadar insandan insana bulaşır.Hastalanan kişi; öksürürken ve hapşırırken havaya virüslü tükürük zerrecikleri yayılır. Hasta olmayan kişiler bu zerreciklere temas ederse virüs onlara da bulaşır.Şöyle ki; kişi grip virüsünün bulaşma oranının yüksek olduğu masa,sandalye gibi yüzeylere dokunduktan sonra ellerini, ağız, göz, ya da burnuna götürürse hastalık etkenini kendi vücuduna bulaştırmış olur. Soğuğa dayanıklı bir virüs olması nedeniyle kışın daha çok görülen bir hastalıktır. Bu yeni virüs; insan, domuz ve kuş virüslerinin karışımıdır.
DOMUZ GRİBİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
-Yüksek Ateş
-Baş Ağrısı
-Öksürük
-Yaygın kas-eklem ağrılarıyla birlikte seyreden burun,boğaz,üst solunum yolları rahatsızlığı
-Üşüme
-Yorgunluk
Tedavisi
Domuz gribinin tedavisi veya bu hastalıktan korunmak için doktor kontrolünde kullanılabilecek ilaçlar mevcuttur. Bu ilaçlar doktor tarafından önerilmedikçe, reçetesiz olarak kesinlikle kullanılmamalıdır.
Domuz gribinden kendimi nasıl koruyabilirim?
-Öksürme ve hapşırma sırasında ağzınızı ve burnunuzu bir mendil ile kapatınız. Mendilinizi kullandıktan sonra çöp sepetine atınız.
-Öksürdükten ve hapşırdıktan sonra ellerinizi bol sabun ve suyla yıkayınız. Alkol içeren el yıkama antiseptikleri de etkilidir.
-Kirli ellerinizle gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmayınız.
-Bulunduğunuz mekanı sık sık havalandırınız.
Her yıl grip aşısı olmak da korunmanın diğer yönüdür. Yalnız grip aşısı genellikle kronik bir hastalığı olanlar ve 65 yaşını geçmiş kişiler için gereklidir.
FATİH ATABEY
Özel Fatma Hatun Hastanesi Nöroloji Bölümü Hekimi Uzman Doktor Nihal Duran, insanların en çok karşılaştığı Migren, Alzheimer ve Beyin kanaması ...
GECELERİ YAŞADIĞINIZ ŞİDDETLİ KAŞINTILARINIZIN SEBEBİ UYUZ OLABİLİR
SOĞUK ALGINLIĞINDA ISRARLA SERUM İSTEMEYİN...
ARTIK FRENE BASMANIN ZAMANI GELMEDİ Mİ? GİTTİKÇE OBEZLEŞİYORUZ…
ALPPLAS - ACRON - BOLUPLAS ÇALIŞANLARA ÖZEL KOAH SEMİNERİ
OGM Çalışanlarına Sağlıklı Beslenme Önerileri
Okul Döneminde Çocuklarımız Nasıl Beslenmeli?
Soru, Görüş, öneri ve eleştirilerinizi sitemiz aracılığıyla bize iletebilirsiniz.