Özel Fatma Hatun Hastanesi Diyetisyeni Özgür Atalay, Ramazan ile gelen10 altin öğütü açıkladı.
Atalay yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı.
1-) Sahura Mutlaka Kalkin: Açlık süremizi kısaltıp, metabolizma hızının azalmamasını sağlar.
2-) Sahurda Proteinli Besinlere Sik Yer Verin:Gün içerisinde tokluk hissi verecektir. (Süt, yoğurt, yumurta, peynir, fındık, badem, ceviz, tam buğday ekmeği vb. )
3-)Sahurda Tahin-Pekmez Ikilisine Dikkat:İçeriği yağ ve şeker olan bu karışımı düşük hacimli kalori bombası olarak nitelendirebiliriz, yüksek enerjisinden dolayı kilo problemi olan kişilerin tüketmemesinde fayda var.
4-)Hergün Ramazan Pidesi Olmasin:Pidenin yapılmış olduğu beyaz undan dolayı doygunluk hissi vermeyecek ve daha fazla tüketmenize sebep olacağı için, Besin içeriği daha yüksek olan tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği, yulaf ekmeği gibi esmer ekmekler tercih edilebilir.
5-)Iftari Tek Öğün Olarak Düşünmeyin:17 saatlik uzun açlık süresi sonucu besinlerin hızlı ve tek seferde tüketilmesi yüksek kan şekeri ve kan basıncı yapacağı için dikkat. Orucunuzu (Su-Hurma-Çorba) ile açtıktan sonra mutlaka 20 DK ara verin ana yemeklere öyle geçin.
6-) Tuz Ve Yağ Içeriğini Düşürün:Özellikle sahur da aşırı tuzlu besinlerin tüketilmesi gün içerisinde susama hissini artıracağı için yağdan gelen enerji fazlalığı depo yağlarınızı arttıracağı için kilo almanıza neden olacaktır fazla tüketimden kaçınalım.
7-) Posali Beslenme Çok Önemli:Uzun süreli açlık ve susuzluk hali kabızlık şikayetlerinde beraberinde getireceği için özellikle sahurda; posa yönünden zengin kuru kayısı, kuru incir, söğüş, taze meyve, esmer ekmek, yağlı tohumlar… iftarda; hurma, kurubaklagil veya sebze çorbası, zeytinyağlı sebze yemeği, kuru meyve kompostosu, taze meyve ve salatalar ve takibi esmer buğdaydan yapılmış ekmekler iyi bir posa kaynağı olacaktır.
8-) En Az 3 Lt Su Tüketilmeli :Ramazanın yılın sıcak aylarına denk gelmesi sıvı elektrolit kaybından dolayı vücudumuzun sıvı ihtiyacını arttırmıştır. İftardan sahura kadar en az 2,5 lt sadece su ve gerisinin ise komposto, ayran, çay, soda ve meyvelerden gelen sıvı ile desteklenmesi gereklidir.
9-) Hafif Tempolu Uzun Yürüyüşler Yapin:Günlük enerji gereksinin değişmediği ramazan ayında uzun süreli açlık ve susuzluk kaynaklı metabolizmadaki değişiklikler kişilerin mide-barsak sisteminde olumsuz etkiler yaratabilir, bu değişiklikler sonucu kişilerde, kabızlık, şişkinlik, reflü, ani kilo verimi ve kalıcı kilo alımları ile sonuçlanır. Bu etkileri en aza indirmek için her gün sağlığınız için hafif tempolu 40 dk yürüyüş yapın.
10-) Sicak Havalarin Alişkanliklarindan Kurtulun:Gazlıiçeceklerin tüketimini azaltıp yerine kendi hazırlayacağımız limonata, ramazan şerbeti, komposto, ayran vemadensuyu iyibir alışkanlık değişikliği olacaktır. Hazır dondurmalar: etiket içeriğini okuduğunuzda yağ içeriğinin ne kadar yüksek olduğunu hatta günlük yağ ihtiyacınızı karşıladığını göreceksiniz. Yağ içeriği düşük dondurmalar tercih edebilirsiniz.
Hayırlı Ramazanlar Diliyorum”
Özel Fatma Hatun Hastanesi Nöroloji Bölümü Hekimi Uzman Doktor Nihal Duran, insanların en çok karşılaştığı Migren, Alzheimer ve Beyin kanaması ...
GECELERİ YAŞADIĞINIZ ŞİDDETLİ KAŞINTILARINIZIN SEBEBİ UYUZ OLABİLİR
SOĞUK ALGINLIĞINDA ISRARLA SERUM İSTEMEYİN...
ARTIK FRENE BASMANIN ZAMANI GELMEDİ Mİ? GİTTİKÇE OBEZLEŞİYORUZ…
ALPPLAS - ACRON - BOLUPLAS ÇALIŞANLARA ÖZEL KOAH SEMİNERİ
OGM Çalışanlarına Sağlıklı Beslenme Önerileri
Okul Döneminde Çocuklarımız Nasıl Beslenmeli?
Soru, Görüş, öneri ve eleştirilerinizi sitemiz aracılığıyla bize iletebilirsiniz.