Özel Fatma Hatun Hastanesi Diyetisyeni Özgür Atalay, polikistik over sendromu ve obezite arasındaki bağlantıya dikkat çekti ve PCOS’lu hastaların dikkat etmesi gereken besinler hakkında bilgi verdi.
Gazetemiz muhabirine kadınların yumurtalıklarında küçük boyutlarda kistlerin oluşması olarak adlandırılan PCOS’un kilo ile ilişkisi hakkında açıklamalar yapan başarılı diyetisyen şunları söyledi;
“Son yıllarda doğurganlık çağındaki kadınlarda sık görülen PCOS endokrin bir bozukluktur. PCOS’ da her 15 kadından birisi; adet düzensizliği, vücutta tüylenme, akne, ciltte yağlanma, hamile kalamama ve karın bölgesi yağlanmasıyla karşı karşıya kalmaktadır.
Yapılan çalışmalarda PCOS ‘lu bayanların %40-60 ı fazla kilolu veya OBEZ olduğu saptanmıştır.
Bayanlarda daha çok armut tipi şişmanlığın görülmesinin tersine PCOS’lu olanlarda elma tipi (karın bölgesi yağlanması) şişmanlık görülmektedir.
Karın bölgesindeki yağlanma arttıkça tip2 diyabet (Şeker Hastalığı) ve kalp damar hastalıklarına yol açmaktadır.
Tedavinin ilk aşaması doktorunuzun belirleyeceği tedavi şeması olmalı ve beslenme göz ardı edilmemelidir.
Pcos'da beslenme tedavisiyle sağlıklı kilo verimi sabır gerektiren ve uzmanlarca takip edilmesi gereken bir süreçtir.
PCOS’lu BAYANLAR BU BESİNLERE DİKKAT ETMELİ!
Diyet, egzersiz ve davranış tedavilerinin birlikte olduğu yaşam tarzı değişiklikleri uygulanacak ilk adım olmalı.
Protein oranı yüksek olan yumurta, et, tavuk balık, ceviz, badem, fındık iyi bir seçenektir.
Günlük alınacak yağ miktarında zeytinyağını veya yağlı tohumları tercih edin.
Kaymak, krema, tereyağı, yağlı süt, yağlı yoğurt, doymuş yağ oranı yüksek besinleri çok az miktarda tüketin.
Yağı azaltılmış pastörize süt ve yoğurdu tercih edin.
Çay şekeri, bal, pekmez, reçel, glikoz şurubu, mısır şurubu içeren hazır paketli yiyeceklerden uzak durun.
Posa kaynağı olan sebze, meyve, tam tahıllı besinlere ve baklagillere daha çok yer verin.
İçerisine un konulmuş çorbalar yerine sebzeli doğal çorbaları tercih edin.
Salatalara sirke ilavesinden sakının.
Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek tercih edin.
Pirinç pilavı yerine bulgur pilavını, sade makarna yerine esmer makarnayı tercih edin.
Kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm, hurma, meyve suları, kahvaltılık gevrek, fırınlanmış-kızartılmış patates, beyaz un ekmeği, kırık buğday, beyaz pirinç, karpuz, kiraz, patlamış mısır, kuskus gibi kan şekerinizi aniden yükselten GLİSEMİK İNDEKSİ yüksek olan besinleri sınırlı miktarda tercih edin.
Brokoli, marul, karnabahar, patlıcan, soğan, biber, ıspanak,kabak, domates, salatalık, avakado gibi besinleri rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Günlük en az 9-10 bardak su içmeyi ihmal etmeyin.
Haftada 4-5 gün 30-40 dk düzenli uygulayabileceğiniz bir fiziksel aktivite kazanın.
Özel Fatma Hatun Hastanesi Nöroloji Bölümü Hekimi Uzman Doktor Nihal Duran, insanların en çok karşılaştığı Migren, Alzheimer ve Beyin kanaması ...
GECELERİ YAŞADIĞINIZ ŞİDDETLİ KAŞINTILARINIZIN SEBEBİ UYUZ OLABİLİR
SOĞUK ALGINLIĞINDA ISRARLA SERUM İSTEMEYİN...
ARTIK FRENE BASMANIN ZAMANI GELMEDİ Mİ? GİTTİKÇE OBEZLEŞİYORUZ…
ALPPLAS - ACRON - BOLUPLAS ÇALIŞANLARA ÖZEL KOAH SEMİNERİ
OGM Çalışanlarına Sağlıklı Beslenme Önerileri
Okul Döneminde Çocuklarımız Nasıl Beslenmeli?
Soru, Görüş, öneri ve eleştirilerinizi sitemiz aracılığıyla bize iletebilirsiniz.