BUZLU VE KARLI GÜNLERDE ELLER CEPTE YÜRÜMEYİN!
Özel Fatma Hatun Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Levent Şükrü Uçar, kış aylarında kar ve buzlanma sebebiyle artan kırık çıkık vakalarına dikkat çekti ve vatandaşları uyardı; “Yolda yürürken dengenin sağlanması için buzlu ve karlı günlerde eller cepte yürümeyin.”
Op. Dr. Levent Şükrü Uçar, buzda kayıp düşmeye bağlı olarak en çok el ve ayak bileğiyle, dirsek ve kaval kemiği kırıkları görüldüğünü söyledi. Kemiklerin zayıf olması nedeniyle kırık riskinin yaşlılarda daha yüksek olduğunu kaydeden Uçar, bu sebeple ölümlerin de daha çok görüldüğünü belirtti.
Karlı ve buzlu havalarda nasıl yürünmesi gerektiği ile ilgili bilgi veren Uçar şunları söyledi;
ELLERİNİZİ ASLA CEBİNİZE SOKMAYIN
Yavaş ve küçük adımlar ile yürüyün. Attığınız adımlar asla kendi omuz genişliğinizden daha büyük olmamalı. Dengenizi koruyabilmek için, ellerinizi asla cebinize sokmayın. Ellerin cepte olmaması, düşme anında avuç ortalarını yere koyarak, vücudun herhangi bir bölgesinin yere daha sert bir şekilde çarpmasına da engel olur. Kollarınızı kullanamadığınız korunmasız bir düşmede, kafa dahil yere çarpan tüm uzuvlarınızda ezikten kırığa karar değişken derecelerde yaralanmalar meydana gelebilir.
DIŞARIDAKİ HAVA ŞARTLARINA UYGUN KIYAFETLER TERCİH EDİN
Dik yokuşları inip çıkarken dikkatli olun. Merdiven inerken veya çıkarken yandaki korkuluklardan mutlaka destek alın. Yürürken iki elinizin de dolu olmamasına dikkat edin. Çocuğunuzu ya da ağır eşyalarınızı kucakta taşımayın. Poşet ya da çantalarınızı iki elinizle taşımayın. Bir eliniz mutlaka boşta kalsın. Evden çıkmadan önce dışarıdaki hava şartlarına uygun kıyafetler tercih edin. Dar kıyafetlerin, hareket kabiliyetinizi azaltacağını unutmayın. Klasik ya da topuklu ayakkabılar düşme riskinizi arttıracaktır. Kış şartlarına uygun ayakkabılar giyin.
KAUÇUK TIRTIKLI AYAKKABILAR KAYMAYI ENGELLER
Tabanı kaygan olmayan altı lastik ya da kauçuk ve tırtıklı ayakkabılar, ayak bileğinizi kavrayan botlar giyin. Ayakkabıların üzerine eski çorap giymek de buzda kaymayı engeller.
DÜŞER DÜŞMEZ HEMEN KALKMAYIN
Düşme durumunda hemen yerden kalkılmaması gerektiğine de dikkati çeken Op. Dr. Levent Uçar, “Yaralanmışsanız, ne tür bir yaralanmanın meydana geldiğini anlamaya çalışın. Aksi takdirde ilave yaralanmalara neden olabilirsiniz. Düşme sonrası yaralanmaları asla küçümsemeyin ve ciddi anlamda olmasa dahi ağrı, şişlik, kızarıklık, hareket kısıtlılığı ve şekil bozukluğunun bir kırığın işareti olabileceğini unutmayın. Bu tür bir belirti varlığında bir hekime görünmeyi ihmal etmeyin" dedi.
DÜŞME YAŞLILARDA DAHA TEHLİKELİ
Uçar, şöyle konuştu: "Yaşlılarda en çok el bileği ve kalça kırıklarına rastlanır. Kalça kırıkları, çok ciddi sonuçlara yol açabilir ve bünyenin kaldırması zor olan ameliyatlar gerektirebilir. Bazen de ölümle sonuçlanır. Bu hastaların bakımı oldukça zordur." Çocukların kemiklerinin daha esnek olması dolayısıyla kırıkların kaynamasının daha kolay olacağını ifade ederek, çocuklarda en riskli kırıkların dirsek bölgesinde görüldüğünü açıkladı. Dirsek kırıklarının bazen ameliyat gerektirdiğini, bazen de kalıcı sakatlanmalara sebep olduğunu kaydetti.
YAŞLILAR MÜMKÜN OLDUĞUNCA BUZ TUTTUĞUNDA DIŞARI ÇIKMASIN
Uçar, karlı ve buzlu zeminde kaymaya bağlı sakatlanmaların yaşlılar için daha riskli olduğunu ve tedavilerinin de daha zor olduğunu belirterek, yaşlılarda kemik erimesinden dolayı basit bir düşmede bile ciddi, ameliyat gerektiren ve tedavisi uzun süren kemik kırıkları görülebileceğine, bu nedenle yaşlıların çok zorda kalmadıkça karlı havalarda dışarıya çıkmamaları, çıkacaklarsa da yanlarına uç kısımları lastik olan bir baston ya da kendilerine eşlik edecek birini almaları gerektiğine dikkat çekti.
“KIRIKÇILARA DEĞİL, UZMANA BAŞVURUN”
Op. Dr. Levent Uçar, düşme ve kırık şüphesinde bir doktor yerine mahalle arasındaki kırıkçılara gitmenin son derece tehlikeli olduğuna işaret etti. Kırıkçıların yapacağı yanlış müdahalelerin sakat bırakabileceğini anlatan Uçar, yanlış kaynama ve sıkı sarılmaya bağlı olarak kopartman sendromu (damar, kas ve sinirlerin basınç altında kalması) denilen ağır sakatlık bırakabilecek komplikasyonlara yol açabileceğini söyledi. Buzlu ortamlarda dışarı çıkılması gerektiğinde tabanı kaygan olmayan, tercihen pütürlü bir ayakkabı giyilmesini tavsiye ederek şunları söyledi: "Yürürken eller cepte değil, dışarıda olmalı. Bu sayede kişi, daha dengeli ve kendini koruyarak düşebilir. Basit önlemlerin hayat kurtardığı unutulmamalıdır."
Özel Fatma Hatun Hastanesi Nöroloji Bölümü Hekimi Uzman Doktor Nihal Duran, insanların en çok karşılaştığı Migren, Alzheimer ve Beyin kanaması ...
GECELERİ YAŞADIĞINIZ ŞİDDETLİ KAŞINTILARINIZIN SEBEBİ UYUZ OLABİLİR
SOĞUK ALGINLIĞINDA ISRARLA SERUM İSTEMEYİN...
ARTIK FRENE BASMANIN ZAMANI GELMEDİ Mİ? GİTTİKÇE OBEZLEŞİYORUZ…
ALPPLAS - ACRON - BOLUPLAS ÇALIŞANLARA ÖZEL KOAH SEMİNERİ
OGM Çalışanlarına Sağlıklı Beslenme Önerileri
Okul Döneminde Çocuklarımız Nasıl Beslenmeli?
Soru, Görüş, öneri ve eleştirilerinizi sitemiz aracılığıyla bize iletebilirsiniz.