Kurban Bayramı'nda şeker ve şekerli besin tüketiminin yanı sıra et tüketimi de artmaktadır. Özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve şeker hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir.
Yeni kesilen et sert olduğundan hem pişirmede hem sindirimde zorluğa yol açar bunun için yeni kesilmiş etlerimizi En az 24 saat dinlendirmeliyiz. Et yemeklerimizi pişirirken uyguladığımız pişirme teknikleri çeşitli kanserojen maddelerin oluşumuna neden olabileceği için yağda kızartma kavurmayı tercih etmemeliyiz. Uygulayacağımız pişirme teknikleri haşlama fırında yada buğulama şeklinde olmalıdır. Etlerimizi sebzeler ile birlikte pişirmek veya tüketmek sebzelerin içerisindeki c vitaminin ette bulunan demirin emilimini arttırması açısından önemlidir.
Et ile yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmelidir ilave yağ Özellikle doymuş yağlar (kuyruk yağı ve tereyağ) eklenmemelidir.
Etlerimizi ızgarada pişirirken et direk ateş ile temas etmemelidir. Et ile ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak etin dış kısmının kömürleşmesini sağlamayacak şeklinde ayarlanmalıdır. Aksi taktirde etin dışı yanıp içi ise çiğ kalacaktır. Etlerimizi ızgarada iyi pişmesi için sık sık çevirmeliyiz etin suyunu kaybetmemesi lezzeti açısından çatal ile değil maşa ile çevirmemiz gerekir.
Etlerimizi nasıl saklamalıyız.
Etler büyük parçalar halinde değil yemeklik olacak şeklinde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılarak buzdolabın buzluğunda veya derin dondurucuda saklanmalıdır.
Etlerimizi buzlukta -2 °C de birkaç hafta veya derin dondurucuda
(-18°C) daha uzun sürede saklayabiliriz. Etin oda sıcaklığında çözülmesi bakteri oluşumunun artmasını sağlar.Dondurulmuş eti çözülmesi için en uygun yöntem etin buzdolabında çözdürülmesidir.Dondurulmuş et çözüldükten sonra tekrar dondurulması gıda zehirlenmesine yol açabileceği için tekrar dondurulmamalıdır.
Özel Fatma Hatun Hastanesi Nöroloji Bölümü Hekimi Uzman Doktor Nihal Duran, insanların en çok karşılaştığı Migren, Alzheimer ve Beyin kanaması ...
GECELERİ YAŞADIĞINIZ ŞİDDETLİ KAŞINTILARINIZIN SEBEBİ UYUZ OLABİLİR
SOĞUK ALGINLIĞINDA ISRARLA SERUM İSTEMEYİN...
ARTIK FRENE BASMANIN ZAMANI GELMEDİ Mİ? GİTTİKÇE OBEZLEŞİYORUZ…
ALPPLAS - ACRON - BOLUPLAS ÇALIŞANLARA ÖZEL KOAH SEMİNERİ
OGM Çalışanlarına Sağlıklı Beslenme Önerileri
Okul Döneminde Çocuklarımız Nasıl Beslenmeli?
Soru, Görüş, öneri ve eleştirilerinizi sitemiz aracılığıyla bize iletebilirsiniz.