KOAH hastalığının en önemli sebebinin sigaranın kullanılması olduğunu anlatan Özel Fatma Hatun Hastanesi Doktorlarından Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Uzman Dr. Tekin Atak , bu faktörün dışında insanların çalıştıkları ortamdaki hava kirliliğinin de hastalığa yakalanmada etkili olduğunu sözlerine ekledi. Atak, KOAH'ın tanı ve tedavisinde gecikme yaşandığını dile getirerek, "Tedavi gecikince başka faktörler hastalığa etki ediyor. Eğer, 40 yaşın üzerinde sigara içen bir bireyseniz, uzun zamandan beri öksürük, balgam ve nefes darlığınız varsa, mutlaka göğüs hastalıkları uzmanına erişin. Burada nefes testinin yapılmasını sağlayın. Ülkemizde 10 KOAH hastasından 9 tanesi tanısını bilmiyor" ifadesini kullandı. Hastalık hakkında bilgiler veren Atak şunları söyledi;
AKCİGERDE HASARA YOL AÇIYOR
“KOAH denilince yaşam sırasında, akciğerlerin çeşitli toz ve duman şeklindeki zararlı maddelere maruz kalması sonucu, akciğer yetmezliği oluşması anlaşılır. Bunlar tütün (sigara, nargile, puro, pipo vs), kömür, odun, tezek, petrol türevi yakıtların dumanı, araçlardan çıkan ya da çalışma ortamındaki mesleksel gaz, duman ve tozlar gibi solunum yolumuzla alınan maddelerdir. Yıllar içinde akciğerlerde hasara yol açarak KOAH diye adlandırılan akciğer yetmezliğine neden olurlar. Çok az oranda doğuştan bazı nedenler KOAH oluşumunu kolaylaştırabilir.”
HASTALIKLARLA BİRLEŞİNCE ÖLÜMCÜL OLABİLİR
“Bu hastalığın başlıca bulguları öksürük, balgam çıkarma, bazen kanlı balgam ve nefes darlığıdır. Öksürük ve balgam özellikle sigara içenlerde sigaradan denilip önemsenmez, ancak KOAH geliştiğinin göstergesi olabilir. Nefes darlığı başlangıçta merdiven çıkma, yokuş tırmanma ile belli olur, daha sonraları düz yolda, ileri dönemde ev içinde gezinirken, oturduğu veya yattığı yerde kıpırdanmakla sağa sola dönmekle bile olur. Bu tip hastalarda oluşabilecek gribal enfeksiyon ve zatürre normal insanlara göre daha ağır ve ölümcül seyredebilir.”
SİGARAYI BIRAKIN!
“Oluşan akciğer hasarı ne yazık ki tekrar düzelmez. Ancak yukarıda sayılan maddelere maruziyet sonlandırılır (Tütün, sigara bırakılması, çalışma ortamının uygun hale getirilmesi, hava kirliliği olmayan yerde yaşam gibi), düzenli tedavi, grip, zatürre gibi bazı hastalıklara karşı aşılamalar yapılırsa hastalığın ilerlemesi engellenebilir, ömür uzar ve yaşam kalitesi artabilir. Yukarıda sayılan maddelere maruziyet olması, başka nedenle açıklanamayan öksürük, balgam, nefes darlığı olması ( eskiden yürüdüğü kadar yürüyememe, merdiven çıkamama, yaşıtlarıyla yürürken, iş yaparken onlardan çabuk yorulması gibi bulgular) kan tükürme olması halinde Göğüs Hastalıkları Uzmanına başvurmanız, muayene ve gerekli tetkikleri yaptırarak önerilere uymanızı tavsiye ederim.”
Özel Fatma Hatun Hastanesi Nöroloji Bölümü Hekimi Uzman Doktor Nihal Duran, insanların en çok karşılaştığı Migren, Alzheimer ve Beyin kanaması ...
GECELERİ YAŞADIĞINIZ ŞİDDETLİ KAŞINTILARINIZIN SEBEBİ UYUZ OLABİLİR
SOĞUK ALGINLIĞINDA ISRARLA SERUM İSTEMEYİN...
ARTIK FRENE BASMANIN ZAMANI GELMEDİ Mİ? GİTTİKÇE OBEZLEŞİYORUZ…
ALPPLAS - ACRON - BOLUPLAS ÇALIŞANLARA ÖZEL KOAH SEMİNERİ
OGM Çalışanlarına Sağlıklı Beslenme Önerileri
Okul Döneminde Çocuklarımız Nasıl Beslenmeli?
Soru, Görüş, öneri ve eleştirilerinizi sitemiz aracılığıyla bize iletebilirsiniz.