Doğumdan sonra bebekle ilk bağın kurulmasını sağlayan ve bebeğin sonrası için en önemli besin kaynağı olan anne sütü ve emziklilik dönemi! Anne sütünün yararları ve emzirmenin önemi saymakla bitmez.
Yapılan bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış emzirmenin yararları;
Anne sütü bebeğin bağışıklık sisteminin gelişmesinde yardımcı olur böylece hastalıklara yakalanma riski düşer
Çocukluk çağı kanseri riskini azaltır.
Anne sütü alan çocukların yağ dokusu oranı oranı daha düşüktür. Bu durumda obezite riskini düşürmesi demektir.
Emzirme Crohn hastalığına karşı koruyucudur. Crohn hastalığı bağırsakların inflamatuar bir rahatsızlığıdır.
Anne sütü alan yetişkinlerde kolesterol seviyeleri daha düşük olur.
Diyabete yakalanma riskini azaltır.
Sindirim sistemi rahatsızları ve ishal ve kabızllık görülme sıklığını azaltır.
Kulak enfeksiyonu görülme riski daha azdır.
Çocuklarda romatoid artritin görülme sıklığını azaltır.
Emzirme diyabet görülme ihtimalini düşürür.
Emzirme bebeğin duygusal ihtiyacını karşılar.
Anne sütünün ağrı kesici etkisi bulunmaktadır.
Emzirmenin anneye yararları;
Emzirme doğum sonrası kanamaları azaltır.
Emzirme doğum sonrası kilo verimini kolaylaştırır.
Emzirme doğum sonrası rahim küçülmesini kolaylaştırır.
Emzirme annede yumurtalık kanseri riskini azaltır.
Emzirme annenin endometrıum kanseri riskini azaltırç
Emzirme annenin kemik erimesi gelişimi riskini azaltır.
Görüldüğü gibi anne sütünün faydaları hem bebek için hem de anne için saymakla bitmez.Bu nedenle mutlaka ilk 6 ay bebek sadece anne sütüyle beslenmelidir.6 aydan sonra ek besine geçen bebeğe 2 yaşına kadar anne sütü verilmesine devam edilmesi gerekmektedir.
EMZİRİRKEN TÜKETİLMESİ ÖNERİLEN BESİNLER:
Su: Emziklilik dönemin sütünüzü en çok artıran besin sudur.Emziren annelerin mutlaka günlük 2,5-3 litre su tüketmeleri gerekmektedir.Şekersiz komposto, ayran ve şekersiz limonata gibi içeceklerle sıvı tüketimi desteklenebilir.
Sarımsak: Anne sütünü artıran en iyi besinler arasındadır.Yemek ve salatalarda bol bol kullanılabilr.
Yulaf: Oksitosin salınımını artırarak sütün kanallarda hızlanmasını sağlamaktadır.Aynı zamanda demir eksikliği tedavisine de iyi gelen yulaf, demir eksikliğinden dolayı süt veriminde azalmaya da yardımcı olmaktadır.
Yağlı Tohumlar: Ceviz, fındık , badem gibi yağlı tohumlar içeriğindeki bileşenler sayesinde süt üretimi ve kalitesini artırmaktadır.
Rezene Çayı:Yapılan çalışmalar rezene çayının anne sütünü artırıcı etkisi olduğunu göstermektedir.Fakat fazla alımının anne sütü üzerine etkisi tam tersi olduğu için günlük tüketilen miktar 1-2 fincanı geçmemelidir.
Yumurta:İçeriğindeki kaliteli protein sayesinde bebeğin gelişimine katkısı olmakla beraber sütün kalitesini de artırıcı en önemli besinlerden birisidir.
Süt/Yoğurt:Önemli bir protein kaynağı olan ve kalsiyumdan zengin olan bu besinler sütün kalitesi açısından önemli bir yere sahiptir.
Özel Fatma Hatun Hastanesi Nöroloji Bölümü Hekimi Uzman Doktor Nihal Duran, insanların en çok karşılaştığı Migren, Alzheimer ve Beyin kanaması ...
GECELERİ YAŞADIĞINIZ ŞİDDETLİ KAŞINTILARINIZIN SEBEBİ UYUZ OLABİLİR
SOĞUK ALGINLIĞINDA ISRARLA SERUM İSTEMEYİN...
ARTIK FRENE BASMANIN ZAMANI GELMEDİ Mİ? GİTTİKÇE OBEZLEŞİYORUZ…
ALPPLAS - ACRON - BOLUPLAS ÇALIŞANLARA ÖZEL KOAH SEMİNERİ
OGM Çalışanlarına Sağlıklı Beslenme Önerileri
Okul Döneminde Çocuklarımız Nasıl Beslenmeli?
Soru, Görüş, öneri ve eleştirilerinizi sitemiz aracılığıyla bize iletebilirsiniz.