Diyabette kan şekeri kontrolünü sağlamak için sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazanılması önemlidir. Kan şekerini oluşturan asıl kaynak besinler olduğu için sağlıklı beslenme diyabette tedavinin temelidir.
Önerilen bu besinler düşük glisemik indeks ve yüke sahip olmakla beraber kalsiyum, potasyum, magnezyum, A,C,E vitaminlerince de zengin besinlerdir.
1)Tam Tahıllar
Diyabette tamamen karbonhidratsız beslenmek hiçbir zaman çözüm değildir.Diyabetli kişiler öğünlerinden beyaz ekmeği tamamen çıkarıp tam buğday, çok tahıllı, çavdar ya da kepekli ekmeği eklemelidirler.
2)Balık
Şeker hastaları aynı zamanda kalp hastası olma adayıdır. Aynı zamanda içeriğindeki omega-3 kaynağı ile insülin direncinin düşürülmesinde büyük bir etkisi vardir.Haftada 2-3 kez omega-3’ten zengin besin tüketmek yeterli olacaktır.
3)Kırmızı Meyveler
Böğürtlen, yaban mersini, kiraz gibi koyu kızıl-mavi renklere sahip olan meyvelerin antioksidan içeriği çok yüksektir. Vücutta yaşlanmayı geciktirmeye yardımcı olurlar. Yapılan bazı çalışmalar bu tür meyvelerin kan şekerini dengelemekte de yardımcı olduğunu düşünmektedir.
4)Tarçın
Yapılan bilimsel çalışmalar tarçının kan şekerini dengeleyici etkisi olduğunu göstermiştir. Ancak 3 silme kaşığından fazla tüketilen tarçın kolesterolü olumsuz etkileyebilmektedir.
5)Yağsız Kırmızı Et
Yüksek kaliteli proteini metabolizmayı hızlandırmaya yardımcıdır. Bu nedenle en az haftada iki kez öğünlerde yer almalıdır. B12 vitamini kaynağıdır. Öğünlerde az miktarda tüketilmesi kan şekerinin daha dengeli yükselmesine yardımcı olur. Izgara, haşlama veya fırında tüketilmelidir.
6)Avokado
Kan şekerini daha yavaş yükselip düşmesine yardımcı olmasının yanı sıra içerğindeki yağlar ile insülin direncini azaltmak konusunda destekçi oluyor.
7)Koyu Yeşil Yapraklı Sebzeler
Kabak, brokoli, karnabahar, ıspanak gibi yeşil ve lifli sebzeler ikinci tip diyabeti yüzde 14 oranında önlemeye yardımcı olmaktadır.
8)Arpa
Sofralarımızda çok alışkın olmadığımız bir tahıl olan arpa, pirince göre kan şekerini %70 daha yavaş yükseltiyor. İçerdiği lifler ve zengin B vitamini içeriği de cabası. Çorbalara eklenebilir veya salatalara katılabilir.
9)Kurubaklagiller
İçeriğindeki posa, bitkisel protein, vitamin ve mineraller kan şekerinin dengelenmesini sağlar, açlığın önene geçer.
10)Elma
Kabukları ile yenen elmanın tokluk hissi sağlaması yanında kabuğa yakın yüzeyde bolca bulunan kuersetin isimli antioksidanlarla şeker hastalığına iyi gelen özelliği dikkat çekiyor.
Özel Fatma Hatun Hastanesi Nöroloji Bölümü Hekimi Uzman Doktor Nihal Duran, insanların en çok karşılaştığı Migren, Alzheimer ve Beyin kanaması ...
GECELERİ YAŞADIĞINIZ ŞİDDETLİ KAŞINTILARINIZIN SEBEBİ UYUZ OLABİLİR
SOĞUK ALGINLIĞINDA ISRARLA SERUM İSTEMEYİN...
ARTIK FRENE BASMANIN ZAMANI GELMEDİ Mİ? GİTTİKÇE OBEZLEŞİYORUZ…
ALPPLAS - ACRON - BOLUPLAS ÇALIŞANLARA ÖZEL KOAH SEMİNERİ
OGM Çalışanlarına Sağlıklı Beslenme Önerileri
Okul Döneminde Çocuklarımız Nasıl Beslenmeli?
Soru, Görüş, öneri ve eleştirilerinizi sitemiz aracılığıyla bize iletebilirsiniz.